Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής
Περιγραφή προγράμματος
Εάν θέλεις να κάνεις σπουδές Ζαχαροπλαστικής στο ανώτατο επίπεδο δίπλα σε κορυφαίους Pastry Chefs τότε η ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ είναι από τις κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα.
Η Σχολή Ζαχαροπλαστικής διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες Chef Patissier, ενεργούς επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα.
Σπούδασε ζαχαροπλαστική στη ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και γίνε ο καλύτερος χωρίς να περιορίζεσαι σε τεχνικές, εργαλεία και συνταγές. Εδώ μαθαίνεις να αξιοποιείς τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου, αλλά και να είσαι πειθαρχημένος, να έρχεσαι σε επαφή με ξένες κουλτούρες, να μαθαίνεις ορολογία στα γαλλικά, να αναπτύσσεις κοινωνικές δεξιότητες και να αποκτάς απαραίτητες γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής για να σταδιοδρομήσεις σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Γιατί στις Σχολές ΟΜΗΡΟΣ;
Οι ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ είναι οι μοναδικές Σχολές με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία!
Γιατί Σχολή Ζαχαροπλαστικής;
- Σπουδάζεις στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής με τις καλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι κουζίνες και τα εργαστήρια κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το μοντέλο διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) του προγράμματος ασφάλειας τροφίμων που υποστηρίζεται από τις εξής αμερικανικές υπηρεσίες: Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA), Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και Υπουργείο Γεωργίας (USDA).
- Τα μαθήματα διδάσκονται σε εργαστήρια Μαγειρικής, Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής, Εστιατορικής, Bar – Οινολογίας, Εργαστήρια Η/Υ και Show Rooms.
- Εξειδικευμένα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής δωρεάν από τους πιο αναγνωρίσιμους Ζαχαροπλάστες στην Ελλάδα.
- Συμμετέχεις σε πρωτότυπους διαγωνισμούς και εκθέσεις ως μέλος μιας κορυφαίας ομάδας σπουδαστών στη Ζαχαροπλαστική.
- Μαθαίνεις ξένες γλώσσες και αποκτάς διοικητικές ικανότητες.
- Διδάσκεσαι την εικαστική και «καλλιτεχνική» επιμέλεια των γλυκών που φτιάχνεις.
- Πρακτική άσκηση σε κορυφαία εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του επισιτιστικού κλάδου.
- Προοπτικές για σπουδές στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς συνεργασίες της ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ όπως αυτή με την “Le Cordon Bleu”, τον παγκόσμιο ηγέτη στη Γαστρονομία και την Εστίαση.
Μαθήματα
- Γαλλικά Ι
- Ζαχαροπλαστική τέχνη I
- Στοιχεία μαγειρικής (catering) I
- Υγιεινή και ασφάλεια
- Τροφογνωσία
- Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα
- Γαλλικά ΙΙ
- Ζαχαροπλαστική τέχνη II
- Στοιχεία μαγειρικής (catering) II
- Βασικές αρχές διατροφής
- Διαχείριση πρώτων υλών Ι (F&B management I) - Έλεγχος εμπορευμάτων
- Αγγλικά Ι
- Ζαχαροπλαστική τέχνη ΙΙΙ
- Διαχείριση πρώτων υλών ΙΙ (F&B management ΙΙ) - Κοστολόγηση παρασκευασμάτων
- Αρτοποιητική τέχνη Ι
- Οργάνωση και λειτουργία αρτοζαχαροπλαστείου
- Αγγλικά ΙΙ
- Ζαχαροπλαστική τέχνη IV
- Αρτοποιητική τέχνη ΙΙ
- Βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό
Πιστοποίηση
Αναγνωρισμένο Δίπλωμα
Το Δίπλωμα που θα αποκτήσεις στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΜΗΡΟΣ αποτελεί ισχυρό διαβατήριο για επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ισότιμο με το Δίπλωμα που παρέχουν οι δημόσιες ΣΑΕΚ δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στον Δημόσιο Τομέα με μοριοδότηση 150 μονάδων (ΠΔ 50/27.2.2001 ΦΕΚ 39τ.Α/5.3.2001).
Οι απόφοιτοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Στους σπουδαστές μας απονέμεται κρατικό Δίπλωμα Επιπέδου 5 σύμφωνα με το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α΄/10-9-2014) το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Το Δίπλωμα απονέμεται κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Σε αυτές τις εξετάσεις, που διακρίνονται σε θεωρητικό και πρακτικό σκέλος, συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των ΣΑΕΚ, Δημοσίων και Ιδιωτικών.
Νομοθεσία
Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΜΗΡΟΣ είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος υπό στοιχεία 4186/2013.Α.Αδ.Υ.Α. 120198/ΙΑ/12 09 2013, ΦΕΚ 2278 Β’ του Υπουργείου Παιδείας.
Η λειτουργία του ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 4186/ΦΕΚ Α΄ 193/17-09-2013.
Εγκαταστάσεις
Οι εγκαταστάσεις που παρέχονται στους σπουδαστές περιλαμβάνουν:
- Σύγχρονες εγκαταστάσεις Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου.
- Κουζίνες επιδείξεων με high end εξοπλισμό κουζίνας Rational.
- Αίθουσα προσομοίωσης εστιατορίου.
- Εργαστήριο barista και bartending.
- Αποθήκες υλικών, με ψυγεία, καταψύκτες και σύγχρονες συσκευές για την διατήρηση των πρώτων υλών σε κενό αέρος «Vacuum.
- Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας.
- Διαδραστικό πίνακα διδασκαλίας.
- Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με PC εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα software.
Πού θα εργαστώ
Επαγγελματικά δικαιώματα:
Ο /Η απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής μπορεί να απασχοληθεί ως επιχειρηματίας του κλάδου με την δημιουργία προσωπικού εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής, αρτοποιείου με βάση το Ν.3526/2007 – ΦΕΚ 24/Α’/9.2.2007.
( Η επαγγελματική κατάρτιση των μαθητευόμενων αρτοποιών και των υπεύθυνων αρτοποιίας γίνεται είτε σε επίπεδο τυπικής επαγγελματικής κατάρτισης με βάση τις διατάξεις του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α) – ΙΕΚ είτε σε επίπεδο συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης – ΚΔΒΜ με βάση το επαγγελματικό περίγραμμα που προσδιορίζεται στο άρθρο 3 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α) και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση.)
- Δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (Π.Δ.50/27/2001 ΦΕΚ 39/Α’/5-3-2001 & Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ 115/Α’/31-12-03), και μοριοδότηση με 150 μονάδες (Άρθρο 8 Ν. 3051/2002, ΦΕΚ 220/Α/20-9-02).
Ο Pastry Chef που ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής της ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να σταδιοδρομήσει σε:
- Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιός εντός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και resorts
- Αυτόνομα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας
- Βιομηχανία παρασκευής τυποποιημένων άρτων και γλυκισμάτων
- Κάθε μορφής επισιτιστική επιχείρηση, catering, μαζική εστίαση
- Τηλεοπτικές εκπομπές
- Εταιρίες συμβουλευτικής γαστρονομίας και παραγωγής μενού
- Κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής
- Εταιρίες δεξιώσεων
- Εκπαιδευτής στη ζαχαροπλαστική τέχνη και αρτοποιία μετά από 5ετή προϋπηρεσία
- Βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών
- Εργαστήριο δοκιμών πρώτων υλών
- Εταιρίες πρώτων υλών αρτοποιίας , ζαχαροπλαστικής
- Βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
Συνεχίζω Σπουδές
- στη ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ για να αποκτήσεις δεύτερη εξειδίκευση σε συναφή Ειδικότητα.
- στο προπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του Aegean College για να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο και να συνεχίσεις σε Μεταπτυχιακό.
- να παρακολουθήσεις πιστοποιημένα σεμινάρια στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΟΜΗΡΟΣ ή στο Aegean ΚΔΒΜ για να εξελίξεις τις γνώσεις σου σε θεματικές διεθνείς κουζίνες, σε εξειδικευμένα θέματα Ζαχαροπλαστικής και στην ελληνική κουζίνα.